Selasa, 20 Oktober 2009

Nasi Goreng Ala kantonis

Photobucket

Sumber: TryMasak

Bahan-bahan:
6 cawan nasi
1 ketul dada ayam - didadu kecil
1/2 biji bawang besar - dihiris kecil
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun bawang - dipotong kasar
2 sudu besar kicap manis
5 biji cili merah - dicincang kasar
sedikit daun ketumbar - dicincang kasar2 cawan sayur campur
5 biji telur - dipukul
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak bijan
Minyak untuk menumis


Cara:

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan cili merah dan goreng hingga sedikit layu.
  2. Masukkan isi ayam dan gaul sebati. Taburkan garam secukup rasa, gaul rata supaya sebati semuanya.
  3. Masukkan nasi, dan gaul rata.
  4. Masukkan kicap manis, minyak bijan, daun ketumbar dan sayur campur.
  5. Selepas itu, masukkan telur, diikuti dengan daun bawang. Gaul hingga nasi sebati dan bersalut rata dengan telur.
    Hidang bersama telur mata dan kicap cili potong.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?