Untuk roti:
300g tepung roti(high protein flour)
1 sudu besar yis segera
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 bijik telur+air=175ml
1 sudu teh pemantap roti
1 sudu teh pelembut roti
80gm marjerin
Untuk topping:
Ikan sardin (dalam tin)-lecek sampai halus
beberapa batang sosej-mengikut keperluan
Sos cili
Mayonis
Cara-cara membuatnya:
- Masukkan tepung roti ke dalam mixing bowl. Masukkan yis segera dan gaul hingga rata.
- Kemudian barulah masukkan bahan-bahan kering lain.
- Masukkan bancuhan telur+air sedikit-sedikit sambil kacau adunan perlahan-lahan.
- Gaul hingga sebati. Masukkan marjerin dan uli sehingga menjadi doh yang elastik (lebih kurang 15 minit).
- Perapkan doh selama sejam. Tutup doh dengan kain lembap atau cling wrap.
- Apabila doh telah naik 2 kali ganda saiz asal, tumbuk doh untuk membuang angin. Uli untuk beberapa minit (lebih kurang 3-5 minit).
- Bahagikan doh kepada 80gm setiap satu. Canai untuk menghasilkan doh yang nipis. (sambil tu bolehlah terus panaskan ketuhar-190C).
- Sudukan sardin lecek. Ratakan di seluruh permukaan doh roti. Letakkan kepingan sosej.
- Paipkan sos cili dan mayonis. Perapkan sekali lagi selama 10 minit.
- Bakar selama lebih kurang 15-16 minit. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?