Rabu, 21 April 2010

Pizza Mini Sardin + Sosej

Bahan-bahan:

Untuk roti:
300g tepung roti(high protein flour)
1 sudu besar yis segera
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 bijik telur+air=175ml
1 sudu teh pemantap roti
1 sudu teh pelembut roti
80gm marjerin
Untuk topping:
Ikan sardin (dalam tin)-lecek sampai halus
beberapa batang sosej-mengikut keperluan
Sos cili
Mayonis

Cara-cara membuatnya:

  1. Masukkan tepung roti ke dalam mixing bowl. Masukkan yis segera dan gaul hingga rata.
  2. Kemudian barulah masukkan bahan-bahan kering lain.
  3. Masukkan bancuhan telur+air sedikit-sedikit sambil kacau adunan perlahan-lahan.
  4. Gaul hingga sebati. Masukkan marjerin dan uli sehingga menjadi doh yang elastik (lebih kurang 15 minit).
  5. Perapkan doh selama sejam. Tutup doh dengan kain lembap atau cling wrap.
  6. Apabila doh telah naik 2 kali ganda saiz asal, tumbuk doh untuk membuang angin. Uli untuk beberapa minit (lebih kurang 3-5 minit).
  7. Bahagikan doh kepada 80gm setiap satu. Canai untuk menghasilkan doh yang nipis. (sambil tu bolehlah terus panaskan ketuhar-190C).
  8. Sudukan sardin lecek. Ratakan di seluruh permukaan doh roti. Letakkan kepingan sosej.
  9. Paipkan sos cili dan mayonis. Perapkan sekali lagi selama 10 minit.
  10. Bakar selama lebih kurang 15-16 minit. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.

Doh sebelum diperap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?