Sabtu, 16 Julai 2011

Ayam Masam Manis


Bahan-bahan:
600g isi ayam*-dipotong kecil
1 sudu besar serbuk kunyit*
1 sudu besar serbuk lada hitam*
1 sudu teh garam*
1 cawan tepung gandum*
1 sudu besar tepung jagung*

1 labu bawang besar-potong bentuk baji
3 ulas bawang putih-diketuk
1 cawan sos tomato
2 sudu besar sos  cili
2 sudu sos lada hitam
½ cawan air
Garam, gula dan perasa secukup rasa
1 biji lada benggala merah
1 batang daun bawang-dimayang
1 cawan nenas dalam tin-potong kiub
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Satukan bahan bertanda * gaul hingga rata. Goreng hingga masak sepenuhnya. Ketepikan.
  2. Kurangkan minyak di dalam kuali sehingga tinggal sedikit. Tumis bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos lada hitam. Gaul rata. Masukkan sedikit air(dalam ½ cawan).
  4. Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
  5. Masukkan bawang besar yang dipotong baji dan daun bawang yang dimayang. Gaul rata.
  6. Masukkan isi ayam yang telah digoreng tadi bersama nenas. Gaul sehingga semua bahan rata sepenuhnya. Tutup api. Hidangkan di dalam pinggan panas-panas.