Jumaat, 8 Julai 2011

Pengat Durian


Bahan-bahannya:
2 cawan durian
2½ cawan air
80ml santan kotak
½ cawan gula merah
¼ cawan gula pasir
Secubit garam
2 helai daun pandan-carik-carikkan dan simpul
2 sudu sagu biji-direndam terlebih dahulu

Cara-cara membuatnya:

  1. Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan durian. Didihkan di atas api hingga durian lembut.
  2. Masukkan daun pandan, santan, gula merah, gula pasir, sagu biji dan garam. Masakkan dengan api perlahan sehingga mendidih dan sedikit pekat. Kacau sentiasa untuk mengelakkan santan pecah minyak. (Rasakan. KAlau kurng manis, bolehlah tambahkan gula pasir ke dalamnya).
  3. Apabila telah mendidih, tutup api. Kacaukan  lagi dalam seminit. Siap.
*Pengat durian tidak perlukan penggunaan santan dan gula yang banyak kerana durian sudah sedia lemak dan manis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?