Rabu, 10 Ogos 2011

Makaroni Goreng



  • Makaroni(400g)-rebus bersama sedikit minyak dan garam. Kemudian toskan. Air rebusan jangan dibuang.
  • Daging cincang(200g)
  • Bawang besar cincang/dadu(1-2 labu)
  • Bawang putih cincang(5 ulas)
  • Cili giling(1 sudu)
  • Serbuk jintan manis(dalam 1 sudu teh)
  • Sos tomato(3 sudu)
  • Kicap(1 sudu)
  • Garam+gula(sesedap rasa)
  • Daun sup-potong halus
  • Cili merah-potong menyerong nipis-nipis
  • Minyak untuk menumis

Cara:
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan kekuningan. Masukkan daging cincang. Gaul rata. 
  • Masukkan cili giling dan serbuk jintan manis. Kacau sebati. Masukkan sedikit air rebusan makaroni tadi. Biarkan seketika.
  • Masukkan sos tomato, sedikit kicap, garam dan gula.  Kacau rata lagi. *Kalau kering masukkan sedikit lagi air rebusan makaroni tadi. 
  • Apabila semuanya cukup sebati dan daging sudah empuk, masukkan makaroni yang sudah siap direbus tadi.
  • Gaul sebati. Rasa. Masukkan apa yang kurang (garam+gula). Masukkan daun sup dan cili merah. Gaul seketika dan tutup api. Siap.

    1 ulasan:

    Dah makan?