Isnin, 28 Disember 2009

Nangka Muda Masak Lemak


Bahan-bahan(ditumbuk atau dikisar kering):
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Halia-sebesar ibu jari
Kunyit hidup-sebesar 2 ibu jari atau boleh juga gunakan kunyit serbuk
Cili padi-banyaknya mengikut selera kepedasan anda sendiri
1-2 sudu kecil lada hitam

Bahan-bahan lain:
Nangka muda-dicuci, dipotong kecil dan direbus hingga empuk
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan santan cair
½ cawan santan pekat(kepala santan)

Cara-caranya:
  1. Masukkan santan cair dan bahan tumbuk ke dalam periuk. Didihkan. Kacau sekali-sekala.
  2. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. *Gula sekadar untuk memancing rasa.
  3. Masukkan nangka muda yang telah direbus tadi. Gaul rata. Kemudian masukkan santan pekat. Kacau sentiasa hingga mendidih. Tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?