Khamis, 24 Disember 2009

Penkek@Lempeng


Bahan-bahan:

1 biji telur
2 sudu besar gula kaster
1 sudu kecil soda bikarbonat
10 sudu tepung naik sendiri
sedikit esen vanila
2 sudu besar susu sejat
2 sudu besar susu pekat
1½ cawan air suam
1 sudu besar minyak sayur

Cara-cara:
  1. Pukul telur dan gula menggunakan pemukul telur sehingga kembang.
  2. Masukkan esen vanila dan susu (susu sejat dan susu pekat).
  3. Masukkan air suam. Kacau rata. kemudian masukkan tepung. Gaul rata.
  4. Masukkan minyak sayur. Pukul sehingga semuanya sebati.
  5. Biarkan seketika (lebih kurang 10 minit).
Cara menggoreng:
  1. Lengserkan sedikit minyak pada pan.
  2. Ceduk sesenduk bancuhan penkek dan tuangkan ke atas pan.
  3. Gunakan api paling perlahan. Tutupkan pan dengan tudung sehingga sebelah bahagian penkek masak.
  4. Terbalikkan penkek ke bahagian sebelah lagi. Tutupkan pan. Angkat.
  5. Ulang langkah di atas sehingga bancuhan habis.
**Bancuhan ini juga boleh digunakan untuk membuat apam balik dan waffle.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?