Bahan-bahan utama:
½ ekor ayam-dipotong kecil
Garam
Tepung jagung
Bahan-bahan lain:
1 labu bawang besar-dipotong 8 bentuk baji(wedges)
2 ulas bawang putih-diketuk
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu cili giling
3 sudu sos tomato
Sedikit air (dalam ¼ cawan)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan hiasan:
Cili merah atau hijau-hiris halus
Cara-cara membuatnya:
Update:
Sotong digoreng bersama lada hitam juga sedap!
½ ekor ayam-dipotong kecil
Garam
Tepung jagung
Bahan-bahan lain:
1 labu bawang besar-dipotong 8 bentuk baji(wedges)
2 ulas bawang putih-diketuk
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu cili giling
3 sudu sos tomato
Sedikit air (dalam ¼ cawan)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan hiasan:
Cili merah atau hijau-hiris halus
Cara-cara membuatnya:
- Gaulkan ayam bersama garam dan tepung jagung. Goreng hingga masak (tapi jangan terlalu garing). Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang merah sehingga layu.
- Masukkan cili giling . Gaul rata. Masukkan sedikit air. Gaul lagi.
- Masukkan sos tomato, lada hitam, garam dan gula. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kaup balik sehingga ayam berpalut dengan kuah lada hitam tadi. Hidangkan dan taburkan cili ke atasnya.
Update:
Sotong digoreng bersama lada hitam juga sedap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?