Bahan-bahan untuk pastri:
(Menghasilkan lebih kurang 20-30 bijik karipap)
2½ cawan tepung gandum
3 sudu marjerin-cairkan dan sejukkan
Air secukupnya
Secubit garam
Cara-cara membuatnya:
- Masukkan tepung dan garam ke dalam mangkuk adunan. Gaul rata. Buat lubang di tengahnya. Tuangkan marjerin cair di tengah lubang itu. Gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Tuangkan air sedikit-sedikit sambil diadun sehingga menghasilkan doh yang lembut dan tidak melekat pada mangkuk adunan.
- Tutup dengan tuala lembap atau cling wrap. Rehatkan selama ½ jam.
- Canaikan doh dan terap bentuk bulat. Masukkan inti dan kelim.
- Goreng dengan api perlahan.
Bahan-bahan untuk inti (serunding ikan):
4 ekor ikan selayang (sardin) segar- rebus dan ambik isinya. Tumbuk hingga lumat.
Air rebusan ikan(dalam secawan)-tapis
5-6 ulas bawang merah-ditumbuk halus
2 batang serai-ketuk
1 keping asam gelugur
½ cawan santan kotak
Garam dan gula secukup rasa
1 camca lada hitam
¼ camca teh halba
1 labu bawang besar-potong dadu
Cara-cara membuatnya:
- Masukkan semua bahan ke dalam kuali (kecuali bawang besar dan halba). Kacau sentiasa hingga sedikit kering (tetapi masih lembap).
- Apabila sudah kering, keluarkan serai dan asam gelugur. Masukkan bawang besar dan halba. Kacau sehingga bawang layu dan sebati. Matikan api dapur.
- Sejukkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?