Jumaat, 25 Jun 2010

Spageti Tuna Pedas

Bahan-bahan:

Spageti-rebus bersama sedikit garam dan sesudu minyak. Kemudian toskan airnya.

1 labu bawang besar-potong dadu
2 ulas bawang putih-cincang halus
½ cawan sos tomato
5-6 biji cendawan butang-hiris nipis
1 tin cili tuna cap Ayam
Garam dan gula secukup rasa
Sesenduk air rebusan spageti
Minyak zaitun untuk menumis

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar dadu.
  2. Setelah bawang layu, masukkan sos tomato dan cili tuna. Kacau sebati. Masukkan air rebusan spageti tadi. Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
  3. Masukkan cendawan butang, garam dan gula. Gaul sebati untuk beberapa minit. Siap.
  4. Isikan spageti ke dalam pinggan dan curahkan sos spageti ke atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?