Sumber: Alex Goh-Irresistible Pastry
Bahan-bahan:
Pastri Manis(B):
[BahanA:
70gm gla aising
150gm mentega/marjerin
Bahan B:
1 biji telur
Bahan C:
260gm tepung gandum
1 sudu besar tepung susu
Cara-cara membuatnya:
- Adun A hingga sebati. Masukkan B. Adun hingga rata.
- Masukkan C yang telah diayak dan gaul hingga sempurna.
- Dinginbekukan dalam peti sejuk selama 30 minit atau hingga keras.
- Keluarkan dan canai di antara 2 helai pembalut plastik mengikut ketebalan dan saiz yang dikehendaki.
Inti:
Satu lapisan kek span vanilla setebal 3mm
250gm inti pai beri biru (blueberry filling)
*Kalau tak nak guna kek span pun takpe tapi kene guna lebih filling.
Cara-cara membuatnya:
- Canaikan pastri manis menjadi 3mm tebal. Lapikkan pastri ke dalam bekas acuan pai berukuran 6 inci yang telah digriskan.
- Letakkan kek span vanilla di atas pastri manis dan sapukan inti ke atasnya. Sapukan juga kuning telur di tepi pastri.
- Canaikan lebihan (reja) pastri manis kepada 3 mm tebal dan potongkan jaluran selebar 1cm.
- Hasilkan jaluran berselang (lattice) di atas pembalut plastik. Dinginkan di dalam peti sejuk sehingga keras. Kemudian, letakkan di atas inti tadi.
- Sapukan pengilat kuning telur dan bakar pada suhu 200C selama 30-35 minit atau sehingga pai menjadi kuning keemasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?