Selasa, 15 Jun 2010

Pai Beri Biru

Sumber: Alex Goh-Irresistible Pastry

Bahan-bahan:

Pastri Manis(B):
[BahanA:
70gm gla aising
150gm mentega/marjerin

Bahan B:
1 biji telur

Bahan C:
260gm tepung gandum
1 sudu besar tepung susu

Cara-cara membuatnya:
  1. Adun A hingga sebati. Masukkan B. Adun hingga rata.
  2. Masukkan C yang telah diayak dan gaul hingga sempurna.
  3. Dinginbekukan dalam peti sejuk selama 30 minit atau hingga keras.
  4. Keluarkan dan canai di antara 2 helai pembalut plastik mengikut ketebalan dan saiz yang dikehendaki.
*Berat pastri lebih kurang 540gm. ]

Inti:
Satu lapisan kek span vanilla setebal 3mm
250gm inti pai beri biru (blueberry filling)

*Kalau tak nak guna kek span pun takpe tapi kene guna lebih filling.

Cara-cara membuatnya:
  1. Canaikan pastri manis menjadi 3mm tebal. Lapikkan pastri ke dalam bekas acuan pai berukuran 6 inci yang telah digriskan.
  2. Letakkan kek span vanilla di atas pastri manis dan sapukan inti ke atasnya. Sapukan juga  kuning telur di tepi pastri.
  3. Canaikan lebihan (reja) pastri manis kepada 3 mm tebal dan potongkan jaluran selebar 1cm.
  4. Hasilkan jaluran berselang (lattice) di atas pembalut plastik. Dinginkan di dalam peti sejuk sehingga keras. Kemudian, letakkan di atas inti tadi.
  5. Sapukan pengilat kuning telur dan bakar pada suhu 200C selama 30-35 minit atau sehingga pai menjadi kuning keemasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?