Isnin, 22 Oktober 2012

Siew Pak Choy Masak Sos Tiram


Siew Pak Choy Masak Sos Tiram

Bahan-bahannya:

3-4 pokok sayur siew pak choy-potong kecil
1/2 cawan isi ayam
1-2 sudu sos tiram
1 kiub stok ayam
1 sudu teh tepung jagung(dibancuhkan dengan sedikit air)
Gula secukup rasa(optional)- dalam 1sudu teh
1 cawan air
2 ulas bawang putih-diketuk
3 ulas bawang putih-dicincang halus-goreng sehingga kekuningan dan sedikit garing, angkat dan ketepikan
1 batang cili merah-dicincang kasar
Minyak untuk menumis
*kalau ada cendawan pon boleh masukkan. Lagi sedap.

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak ke dalam kuali. Tumis bawang putih ketuk sehingga naik bau. 
  2. Masukkan isi ayam. Kacau rata dan biarkan hingga ayam masak. Masukkan 1 cawan air. Biar mendidih.
  3. Apabila mendidih, masukkan sos tiram, stok ayam dan gula. Kacau rata.
  4. Kemudian masukkan sayur siew pak choy (batangnya dahulu, setelah beberapa ketika barulah dimasukkan daunnya). 
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung tadi ke dalamnya. Kacau hingga kuah pekat. 
  6. Hidangkan di dalam pinggan. Taburkan bawang putih cincang yang telah digoreng tadi dan hiaskan bersama cili merah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?