Agar-agar Buah Prun
Sumber: Puan Wan Radziah(mak saya)
Bahan-bahannya:
10 gm serbuk agar-agar segera
4 1/2 gelas air
1 1/2 cawan gula kasar
1/2 sudu teh esen ros
Bahan kisar:
1/2 tin susu cair
2 cawan buah prun
3 biji telur
Cara membuatnya:
- Masukkan air dan agar-agar ke dalam periuk. Didihkan sehingga serbuk agar-agar larut sepenuhnya.
- Masukkan gula. Kacau hingga larut. Masukkan bahan kisar. Gunakan api kecil. Kacau sentiasa sehingga mendidih. Biarkan mendidih selama 10 minit. Tutup api.
- Tunggu sehingga separuh sejuk, barulah titiskan esen ros. Kacau sehingga sebati dan tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan ke dalam peti ais. Biarkan ia mengeras dan menyejuk sebelum dihidangkan.