Jumaat, 15 Jun 2012

Agar-agar Buah Prun



Agar-agar Buah Prun
Sumber: Puan Wan Radziah(mak saya)
Bahan-bahannya:
10 gm serbuk agar-agar segera
4 1/2 gelas air
1 1/2 cawan gula kasar
1/2 sudu teh esen ros

Bahan kisar:
1/2 tin susu cair
2 cawan buah prun
3 biji telur


Cara membuatnya:

  1. Masukkan air dan agar-agar ke dalam periuk. Didihkan sehingga serbuk agar-agar larut sepenuhnya. 
  2. Masukkan gula. Kacau hingga larut. Masukkan bahan kisar. Gunakan api kecil. Kacau sentiasa sehingga mendidih. Biarkan mendidih selama 10 minit. Tutup api.
  3. Tunggu sehingga separuh sejuk, barulah titiskan esen ros. Kacau sehingga sebati dan tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan ke dalam peti ais. Biarkan ia mengeras dan menyejuk sebelum dihidangkan.