Sabtu, 16 Jun 2012

Nasi Lobak Merah



Nasi Lobak Merah

Bahan-bahannya:
3 cawan beras basmati-rendam seketika(dalam 1/2 jam), cuci bersih dan toskan
5 ulas bawang merah-dimayang
3 ulas bawang putih-dikisar halus
1 inci halia-dikisar halus
1 cawan lobak merah parut
3 1/2 cawan air-untuk masak nasi
1 kiub stok ayam
3 sudu susu segar
Garam secukupnya-jika perlu
Minyak/mentega secukupnya untuk menumis

Cara membuatnya:

  1. Panaskan periuk, tuangkan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah, bawang putih kisar dan halia kisar. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan beras basmati, tumiskan bersama untuk seketika. 
  3. Masukkan air dan susu cair. Masukkan kiub stok ayam dan lobak merah parut. Kacau sebati. (Rasakan, kalau tak cukup masin masukkan garam).
  4. Masak nasi seperti biasa. Apabila telah masak, gembur-gemburkan nasi. Siap. Hidangkan nasi lobak merah bersama ayam masak merah dan acar timun. (Boleh juga dihidangkan bersama sambal tumis, atau kari atau kurma daging).