Nasi Lobak Merah
Bahan-bahannya:
3 cawan beras basmati-rendam seketika(dalam 1/2 jam), cuci bersih dan toskan
5 ulas bawang merah-dimayang
3 ulas bawang putih-dikisar halus
1 inci halia-dikisar halus
1 cawan lobak merah parut
3 1/2 cawan air-untuk masak nasi
1 kiub stok ayam
3 sudu susu segar
Garam secukupnya-jika perlu
Minyak/mentega secukupnya untuk menumis
Cara membuatnya:
- Panaskan periuk, tuangkan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah, bawang putih kisar dan halia kisar. Tumis sehingga wangi.
- Masukkan beras basmati, tumiskan bersama untuk seketika.
- Masukkan air dan susu cair. Masukkan kiub stok ayam dan lobak merah parut. Kacau sebati. (Rasakan, kalau tak cukup masin masukkan garam).
- Masak nasi seperti biasa. Apabila telah masak, gembur-gemburkan nasi. Siap. Hidangkan nasi lobak merah bersama ayam masak merah dan acar timun. (Boleh juga dihidangkan bersama sambal tumis, atau kari atau kurma daging).