Jumaat, 22 Jun 2012

Cream Puff


Cream Puff
Sumber: Zaliana myresipi.com

Bahan-bahan untuk cream puff(choux pastry)
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur
  1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan.
  2. Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang.
  3. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. 
  4. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 220 darjah celcius. Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.
  5. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung. Tabur gula aising di atasnya. Hidangkan.

Bahan-bahan untuk inti jagung:
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin
1/2 cawan tepung kastad
5 sudu besar gula
*1 sudu teh esen vanila dan 1sudu mentega-ini saya tambah. Dalam resipi asal takde.
*Gula aising-untuk ditabur di atas cream puff 

Cara-cara membuatnya:
  1. Kacau tepung kastad dan air. Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula. Kacau hingga naik wap.
  2. Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak. Masukkan esen vanila dan mentega. Gaul sebati. Tutup api. Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff.