Rendang Daging Kak Wan
Sumber: Wan Radziah
Bahan-bahannya:
500g daging-dipotong kecil
2-3 sudu cili giling-ikut kepedasan
3 batang serai
2 helai daun kunyit-dihiris halus
Beberapa helai daun limau purut-tak perlu letak banyak. Kalau banyak pahit
1-2 keping asam keping
11/2 sudu kerisek
100ml santan kotak
11/2 liter air
1 keret kecil nisan-kalau takde bleh ganti dengan gula pasir(dalam 3-5 sudu)
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 biji cili merah
Cara membuatnya:
- Masukkan daging, cili giling, serai, bahan kisar, asam keping, santan, air, garam dan nisan/gula ke dalam kuali. Gaul rata. Tutupkan kuali(supaya daging cepat empuk) dan guna api sederhana. Masak sehingga daging separuh empuk. Kacau sekali-sekala.
- Kemudian, masukkan kerisek dan daun kunyit. Kacau sebati.
- Apabila daging lembut sepenuhnya, barulah masukkan daun limau purut. Rasakan. Kalau rasa kurang masin, tambahkan garam. Kalau tak manis, tambah gula. Masak lagi 10 minit sehingga kuah pekat.