Sabtu, 30 Jun 2012

Rendang Daging Kak Wan


Rendang Daging Kak Wan
Sumber: Wan Radziah

Bahan-bahannya:
500g daging-dipotong kecil
2-3 sudu cili giling-ikut kepedasan
3 batang serai
2 helai daun kunyit-dihiris halus
Beberapa helai daun limau purut-tak perlu letak banyak. Kalau banyak pahit
1-2 keping asam keping
11/2 sudu kerisek
100ml santan kotak
11/2 liter air
1 keret kecil nisan-kalau takde bleh ganti dengan gula pasir(dalam 3-5 sudu)
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci  lengkuas
1 biji cili merah

Cara membuatnya:

  1. Masukkan daging, cili giling, serai, bahan kisar, asam keping, santan, air, garam dan nisan/gula ke dalam kuali. Gaul rata. Tutupkan kuali(supaya daging cepat empuk) dan guna api sederhana. Masak sehingga daging separuh empuk. Kacau sekali-sekala. 
  2. Kemudian, masukkan kerisek dan daun kunyit. Kacau sebati. 
  3. Apabila daging lembut sepenuhnya, barulah masukkan daun limau purut. Rasakan. Kalau rasa kurang masin, tambahkan garam. Kalau tak manis, tambah gula. Masak lagi 10 minit sehingga kuah pekat.