Selasa, 19 Jun 2012

Sotong Sumbat(Ketupat Sotong)


Sotong Sumbat


Bahan-bahannya:

9 ekor sotong-buangkan kulitnya dan cuci bersih, kemudian toskan
1 cawan beras pulut-bersih dan tanak sehingga masak, kemudian sejukkan
3 ulas bawang merah-dimayang halus
Sebuku halia sebesar ibu jari-potong bentuk mancis
3-4 batang serai-diketuk
11/2  liter santan cair
1/2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa-
1 sudu teh halba
pencungkil gigi

*tanak beras dengan sukatan air tinggi sikit pada kadar 1/2  ruas jari daripada paras beras.




Cara membuatnya:

  1. Sumbat pulut yang telah sejuk ke dalam perut sotong. Sumbat jangan sampai penuh. Separuh sahaja. Sematkan dengan pencungkil gigi supaya tak terburai. Buat sampai habis.
  2. Dalam periuk, masukkan bahan-bahan lain termasuk sotong yang sudah disumbat pulut tadi, kecuali santan pekat dan halba. 
  3. Masak sehingga sotong empuk dan lembut. Kemudian barulah dimasukkan santan pekat dan halba. Masak lagi sehingga mendidih. Tutup api. Siap.