Ikan Siakap Masak Cuka
Bahan-bahannya:
Seekor ikan siakap-dicuci dan ditos(ikan boleh digoreng sekor atau dipotong dua)
1 labu bawang besar- dipotong baji
2 ulas bawang putih-ketuk/mayang
1 inci halia-dihiris halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu cuka makan
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit biji sawi
1/2 cawan air
1 batang timun-dipotong pendek, dibelah 6
1 biji tomato-dipotong baji
1 batang cili merah-dimayang halus
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan untuk disadur pada ikan siakap:
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu tepung jagung
4 sudu tepung gandum
Garam
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali dan minyak untuk menggoreng.
- Satukan bahan sadur. Sadurkan pada ikan siakap dan goreng garing. Angkat dan ketepikan.
- Ceduk minyak lebihan menggoreng ikan tadi dan tinggalkan hanya sedikit untuk menumis.
- Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi. Goreng hingga layu.
- Masukkan serbuk kunyit. Kacau sebati. Kemudian masukkan air dan timun tadi. Masukkan cuka, garam dan gula secukup rasa.
- Kacau sebati dan biarkan mendidih. apabila mendidih, masukkan buah tomato dan cili merah. Kacau seketika, masukkan ikan goreng tadi. Gaul rata dan masak lagi 2-3 minit. Tutup api. Siap dan bolehlah dihidangkan.