Khamis, 14 Jun 2012

Makaroni Bakar Berkeju


Makaroni Bakar Berkeju Dalam Sos Bechamel(Sos Putih)
(Baked Macaroni Cheese In Bechamel Sauce)
Bahan-bahannya:

1 cawan makaroni-rebus sehingga lembut dan toskan
1 labu bawang besar-dimayang separuh bulat
3 ulas bawang putih-dicincang kasar
1 sudu minyak sayuran
1 sudu mentega
2-3 sudu tepung gandum
1 kiub stok ayam
1 cawan keju parut-(mozarella/cheddar)(kalau suka banyak boleh tambah lagi)
1/2 cawan cendawan butang-dicincang /didadu
1-11/2 cawan air/susu segar
Serbuk lada hitam secukupnya.
Garam secukup rasa
3-4 batang sosej-dipotong nipis dan digoreng seketika
Chilli flakes

Cara membuatnya:

  • Panaskan oven 180C.
  • Panaskan kuali dan masukkan minyak sayuran dan mentega. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Tuangkan air/susu segar dan masukkan stok ayam. Gaul sebati. Masukkan cendawan butang cincang.
  • Biarkan hingga mendidih. Masukkan sedikit (dalam1-2 sudu) keju parut ke dalamnya. Gaul lagi sehingga keju larut. Masaklah sampai pekat. Rasakan. Kalau tak masin masukkan garam secukupnya.
  • Kemudian bolehlah dimasukkan sosej yang digoreng dan makaroni tadi. Gaul sebati dan tutup api.
  • Ceduk makaroni tadi masuk ke dalam bekas remekin atau kaserol. Taburkan keju parut dan chilli flakes. Bakar selama 12-15 minit.