Selasa, 25 September 2012

Kuih Lapis Pancawarna


Kuih Lapis Pancawarna
Sumber: CikManggis

Bahan-bahannya:

175gm tepung gandum
125gm tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
200ml santan pekat
600ml air
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
pewarna
2 helai daun pandan-*saya tambah

Cara membuatnya:

  • Masakkan secawan gula dan  1/2 cawan air serta daun pandan sehingga gula larut. Tutup api, keluarkan daun pandan dan sejukkan. Sementara itu panaskan pengukus.
  • Apabila sirap tadi telah sejuk, satukan semua bahan (kecuali pewarna) di dalam satu mangkuk. Kacau hingga rata. Tapiskan. 
  • Kemudian bahagikan kepada beberapa bahagian. (Dalam resipi cikmanggis cuma bahagi 2 bahagian, tapi saya bahagi kepada 5 bahagian untuk menghasilkan lapis pancawarna). 
  • Letakkan pewarna (merah, jingga, kuning, hijau dan biru).
  • Kukus  lapisan pertama selama 5 minit. Kemudian diikuti dengan warna2 yang lain sehingga habis. Kemudian kukus lagi sehingga 15-20minit. *Sapu loyang dengan sedikit minyak supaya mudah dikeluarkan nanti.
  • Kemudian buka penutup kukusan dan biar 5 minit atau sehingga permukaan kuih kering. Tutup api.
  • Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dipotong.