Khamis, 6 September 2012

Siakap Masam Manis


Siakap Masam Manis

Bahan-bahan:
Ikan siakap-siang, cuci bersih dan toskan
2 sudu serbuk kunyit
Secubit garam
1 sudu tepung jagung
*Campur ketiga-tiga bahan itu dan sadurkan pada ikan. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan lain:
2 labu bawang besar-potong cincin/bulat
3 ulas bawang putih-diketuk
1 inci halia-diketuk
2 biji cili merah-dipotong serong
1/2 cawan sos tomato
2 sudu kicap lemak manis
1 sudu kicap pekat
1/4 cawan air
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya:

  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar, halia dan cili merah. Gaul rata. Tumis hingga bawang sedikit layu.
  • Masukkan sos tomato, kicap lemak manis, kicap pekat, air dan sedikit gula. Gaul rata.
  • Masukkan ikan siakap yang telah siap digoreng tadi. Balik-balikkan ikan sehingga kuah masam manis tadi sebati dengan ikan. Siap.