Jumaat, 21 Mei 2010

Terung Sambal


Bahan-bahan:

2 biji terung-dipotong dan dibelah 2
6 batang cili merah-dipotong kecil dan dikisar
3 ulas bawang merah-dimayang halus
2 ulas bawang putih-dimayang halus
sedikit air asam jawa(dalam sesudu)
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng terung hingga lembut. Ketepikan.
  2. Kurangkan sedikit minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga layu dan naik bau. Masukkan cili merah yang dikisar tadi. Tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kacau hingga cili merah masak sepenuhnya.
  4. Susun terung yang telah digoreng tadi di dalam pinggan. Siramkan sambal cili ini ke atas terung. Sedia untuk dihidangkan.

2 ulasan:

  1. salam siti apa kbr? terung sambal ni fav akak tp pakcik kat umah ni berpantang dgn terung tulah lama dah tak makan..tumpang mkn kat sinilah ..hehe

    BalasPadam
  2. Salam Datin,

    fav saye dan hubby gak ni. terung ni memang takleh makan selalu. sejuk dan berangin...

    BalasPadam

Dah makan?