Khamis, 27 September 2012

Ayam Masak Pedas


Ayam Masak Pedas

Bahan-bahan:

1/2 kg isi ayam-dipotong kecil
1 labu bawang besar-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
1 inci halia-dikisar
1 batang serai-diketuk
2 sudu besar cili kisar
4 sudu sos tomato
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Cili merah dan daun bawang untuk hiasan
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan cili kisar. Kacau dan tumis hingga naik minyak sekali lagi.
  • Masukkan isi ayam. Gaul rata hingga ayam kecut. Masukkan air dan sos tomato. Gaul rata. 
  • Masukkan garam dan gula. Biar hingga ayam masak sepenuhnya. Kacau sekali-sekala. 
  • Apabila kuah sudah pekat, tutup api.
  • Hidangkan di dalam pinggan dan hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?