Jumaat, 9 Oktober 2009

Creampuff

Photobucket


Bahan-bahan:
250 ml air
100gm marjerin
125 gm tepung gandum
2 sudu gula
4 biji telur

Cara:
  1. Jerang air bersama gula hingga mendidih. Masukkan marjerin.Kacau hingga marjerin cair.
  2. Kecilkan api. Masukkan tepung. Gaul tepung hingga bergumpal, licin dan tidak melekat pada periuk. Tutup api. Biarkan suam.
  3. Pukul seketika tepung tadi dengan mixer. Masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul lagi hingga kental.
  4. Terap dan bakar selama 30 minit dengan suhu 190C.
  5. Sejukkan sebelum dibelah tengahnya (jangan sampai putus)dan dimasukkan kastad.

Kastad
Bahan-bahan:
250 ml susu segar
100 gm gula
50 gm tepung kastad
2 biji kuning telur
esen vanilla

Cara-cara:
  1. Didihkan sebahagian susu dengan gula.
  2. Bancuhkan sebahagian lagi susu dengan tepung kastad, telur dan esen vanilla. Masukkan ke dalam susu yang telah dididihkan. Kecilkan api.
  3. Sentiasa kacau hingga pekat. Tutup api. Sejukkan.






1 ulasan:

  1. marjerin tu bape kilo kak? takde dalam "bahan-bahan" pun?

    BalasPadam

Dah makan?