Jumaat, 9 Oktober 2009

Bihun Goreng Singapura

Photobucket

Bahan utama:
1/2 bungkus bihun- direndam hingga lembut, kemudian ditoskan
1 cawan daging ayam dipotong kecil
Daun limau purut-siat-siatkan

Bahan tumbuk/mesin halus:
Segenggam ikan bilis- direndam
1 sudu udang kering- direndam
1-2 sudu lada hitam
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sebesar ibu jari halia

Bahan-bahan lain:
1 biji tomato-dipotong kecil/cincang
1 batang lobak merah-diparut kasar
Kobis/daun salad-potong ikut suka
Minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1-2 batang cili merah-hiris halus
Sedikit air

Bahan-bahan sampingan:(optional)
Daun sup/daun bawang
Telur hancur/dadar
Bawang goreng
Cili padi

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik minyak. Campakkan daun limau purut.
  2. Masukkan tomato yang telah dicincang tadi. Masukkan daging ayam. Biar hingga ayam empuk dan masak.
  3. Masukkan lobak merah yang telah diparut. Masukkan sedikit air, garam dan gula.
  4. Masukkan bihun yang telah ditos. Gaul bihun hingga sebati dan lembut.(Kalau bihun masih tak lembut tapi air dah kering, masukkan sedikit lagi air cukup-cukup untuk melembutkan bihun sahaja).
  5. Masukkan kobis dan cili merah. Gaul seketika sehingga sayur layu. Tutup api.
  6. Hidangkan bersama sambal kicap(aku tak buat sebab bihun ni dah cukup pedas) dan juga bahan-bahan sampingan yang lain.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?