Bahan utama:
1/2 bungkus bihun- direndam hingga lembut, kemudian ditoskan
1 cawan daging ayam dipotong kecil
Daun limau purut-siat-siatkan
Bahan tumbuk/mesin halus:
Segenggam ikan bilis- direndam
1 sudu udang kering- direndam
1-2 sudu lada hitam
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sebesar ibu jari halia
Bahan-bahan lain:
1 biji tomato-dipotong kecil/cincang
1 batang lobak merah-diparut kasar
Kobis/daun salad-potong ikut suka
Minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1-2 batang cili merah-hiris halus
Sedikit air
Bahan-bahan sampingan:(optional)
Daun sup/daun bawang
Telur hancur/dadar
Bawang goreng
Cili padi
Cara memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik minyak. Campakkan daun limau purut.
- Masukkan tomato yang telah dicincang tadi. Masukkan daging ayam. Biar hingga ayam empuk dan masak.
- Masukkan lobak merah yang telah diparut. Masukkan sedikit air, garam dan gula.
- Masukkan bihun yang telah ditos. Gaul bihun hingga sebati dan lembut.(Kalau bihun masih tak lembut tapi air dah kering, masukkan sedikit lagi air cukup-cukup untuk melembutkan bihun sahaja).
- Masukkan kobis dan cili merah. Gaul seketika sehingga sayur layu. Tutup api.
- Hidangkan bersama sambal kicap(aku tak buat sebab bihun ni dah cukup pedas) dan juga bahan-bahan sampingan yang lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?