Jumaat, 9 Oktober 2009

Laksa Kuah Putih(Laksa Terengganu)

Photobucket


Bahan utama:
Laksa basah

Bahan-bahan untuk kuah laksa:
1 biji kelapa-ambil santannya
Garam, gula secukup rasa
1 biji limau nipis

Bahan yang perlu ditumbuk:
7-8 ulas bawang merah
Lada hitam
Sedikit belacan
6-7 ekor ikan selayang(sardin)-rebus dan ambil isinya
*kalo boleh perah santan dengan menggunakan air panas supaya kuah tahan lama.

Bahan ulam-ulaman:(hiris halus)
Daun kesum
Daun kemangi(optional)
Daun selasih
Kacang panjang
Timun
Taugeh-tak perlu celur
Cili giling

Cara:
  1. Masukkan santan dan semua bahan tumbuk ke dalam periuk.
  2. Masukkan garam dan gula secukup rasa.Panaskan santan tapi jangan sampai mendidih/menggelegak.
  3. Kacau sentiasa. Agak-agak dah panas, tutup api. Perahkan limau nipis ke dalam kuah laksa tadi.
  4. Letakkan sedikit laksa basah ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah laksa dan taburkan dengan ulam-ulaman. Letakkan sedikit cili giling untuk menambahkan rasa pedas. Siap untuk dihidangkan.
p/s: Kuah laksam juga dimasak dengan cara yang sama tinggal lagi laksa ditukar dengan laksam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?