Bahan utama:
Laksa basah
Bahan-bahan untuk kuah laksa:
1 biji kelapa-ambil santannya
Garam, gula secukup rasa
1 biji limau nipis
Bahan yang perlu ditumbuk:
7-8 ulas bawang merah
Lada hitam
Sedikit belacan
6-7 ekor ikan selayang(sardin)-rebus dan ambil isinya
*kalo boleh perah santan dengan menggunakan air panas supaya kuah tahan lama.
Bahan ulam-ulaman:(hiris halus)
Daun kesum
Daun kemangi(optional)
Daun selasih
Kacang panjang
Timun
Taugeh-tak perlu celur
Cili giling
Cara:
Laksa basah
Bahan-bahan untuk kuah laksa:
1 biji kelapa-ambil santannya
Garam, gula secukup rasa
1 biji limau nipis
Bahan yang perlu ditumbuk:
7-8 ulas bawang merah
Lada hitam
Sedikit belacan
6-7 ekor ikan selayang(sardin)-rebus dan ambil isinya
*kalo boleh perah santan dengan menggunakan air panas supaya kuah tahan lama.
Bahan ulam-ulaman:(hiris halus)
Daun kesum
Daun kemangi(optional)
Daun selasih
Kacang panjang
Timun
Taugeh-tak perlu celur
Cili giling
Cara:
- Masukkan santan dan semua bahan tumbuk ke dalam periuk.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.Panaskan santan tapi jangan sampai mendidih/menggelegak.
- Kacau sentiasa. Agak-agak dah panas, tutup api. Perahkan limau nipis ke dalam kuah laksa tadi.
- Letakkan sedikit laksa basah ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah laksa dan taburkan dengan ulam-ulaman. Letakkan sedikit cili giling untuk menambahkan rasa pedas. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?