Jumaat, 9 Oktober 2009

Jejari keledek goreng

Photobucket

Bahan-bahan:
Ubi keledek-dikupas kulit, dibasuh bersih dan dipotong memanjang

Bahan untuk batter celup tepung:
1 biji telur
Tepung beras
½ camca air kapur
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Air
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Campurkan semua bahan (kacawoli keledek dan minyak) ke dalam satu mangkuk. Gaul rata dan sebati.
  2. Pastikan bancuhan batter itu tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Sedang elok je.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali.
  4. Masukkan keledek yang telah dipotong memanjang tadi ke dalam batter. Pastikan keledek bersalut dengan batter tadi. Gorengkan hingga garing. Ulang langkah ini sehingga keledek habis digoreng. Gandingkan bersama sos pencicah. Untuk resipi, sila klik di sini.

p/s: batter kat atas ni juga sesuai untuk pisang goreng, cempedak goreng, sotong celup tepung dan ikan celup tepung. (Apa-apa yang korang rasa nak celup pun boleh guna batter ni. Gerenti meletoppss).



Photobucket
Ikan celup tepung




Photobucket
Pisang goreng




Photobucket
Sos pencicah pelbagai guna






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?