Jumaat, 9 Oktober 2009

Kek Buah Serimas

Photobucket


Sumber: Chef Norzailina Nordin

Bahan-bahan A:

150ml minyak Serimas
3 biji telur
45ml susu cair
1 sudu teh sirap kencana
1 sudu besar jus oren

Bahan-bahan B:

220gm tepung gandum-ayak
2 sudu teh serbuk penaik-ayak
175gm gula perang
350gm mix fruit
1 sudu teh parutan kulit oren

Cara:
  1. Campurkan bahan-bahan A dalam satu mangkuk. Kacau sehingga rata.
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan bahan-bahan ayak dan gaul bersama gula perang.
  3. Masukkan mix fruit dan parutan kulit oren.
  4. Masukkan bancuhan bahan-bahan A ke dalam bahan kering tadi (bahan B) perlahan-lahan. Gaul hingga sebati.
  5. Tuang dan ratakan ke dalam acuan pembakar dan bakar selama 50 minit hingga sejam dengan suhu 180C. (bergantung kepada oven korang, aku bakar 50 minit dengan suhu 170C je).
  6. Sejukkan sebelum dipotong.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?