Bahan A:
220gm tepung gandum
1 sudu kecil sebuk penaik
½ sudu kecil soda bikarbonat
50gm serbuk koko
180gm gula perang
Bahan B:
2 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
Bahan C:
200ml susu cair/susu segar
200ml minyak
200ml air panas
Cara:
- Gaul bahan A dalam mangkuk hingga rata.
- Pukul bahan B. Masukkan bahan A. Kacau rata.
- Masukkan bahan C ke dalamnya. Kacau rata.
- Kukus dalam loyang 8"X8" (yang dilengserkan dengan mentega dan dilapikkan kertas).* Boleh juga guna loyang bulat.
- Kukus selama 1 jam dengan api sederhana.
- Bila masak, buka tudung kukusan perlahan-lahan supaya air tidak menitik atas kek.
- Sejukkan. Hias dengan krim coklat.
Krim coklat Hanieliza
Bahan:
300gm coklat masakan
50gm fresh cream-boleh ganti susu kalo takde fresh cream
Cara:
- Panaskan coklat dengan menggunakan kaedah double boiling.
- Bila cair tutup api.
- Tuangkan fresh cream. kacau sehingga sejuk.
- Bila sejuk, tuang atas kek.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?