Jumaat, 9 Oktober 2009

Kek Coklat Kukus

Sumber: Chef Hanieliza



Photobucket


Bahan A:
220gm tepung gandum
1 sudu kecil sebuk penaik
½ sudu kecil soda bikarbonat
50gm serbuk koko
180gm gula perang

Bahan B:
2 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila

Bahan C:
200ml susu cair/susu segar
200ml minyak
200ml air panas

Cara:
  1. Gaul bahan A dalam mangkuk hingga rata.
  2. Pukul bahan B. Masukkan bahan A. Kacau rata.
  3. Masukkan bahan C ke dalamnya. Kacau rata.
  4. Kukus dalam loyang 8"X8" (yang dilengserkan dengan mentega dan dilapikkan kertas).* Boleh juga guna loyang bulat.
  5. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana.
  6. Bila masak, buka tudung kukusan perlahan-lahan supaya air tidak menitik atas kek.
  7. Sejukkan. Hias dengan krim coklat.

Krim coklat Hanieliza

Bahan:
300gm coklat masakan
50gm fresh cream-boleh ganti susu kalo takde fresh cream

Cara:
  1. Panaskan coklat dengan menggunakan kaedah double boiling.
  2. Bila cair tutup api.
  3. Tuangkan fresh cream. kacau sehingga sejuk.
  4. Bila sejuk, tuang atas kek.
*Boleh hiaskan atas kek dengan buttercream icing dan taburkan gula manik warna-warni jika suka sebagai hiasan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?