Rabu, 11 November 2009

Kacang Botor Goreng Cendawan

Photobucket

Bahan-bahan:

Kacang botor-dihiris serong(suka hati nak banyak mana)
½ cawan cendawan butang-bersihkan dan hiris nipis
½ cawan isi ayam-dihiris nipis
1 labu bawang besar-dihiris separuh bulat
2 ulas bawang putih-diketuk
Garam dan perasa secukup rasa
1 biji cili merah-dihiris serong
sedikit air
minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam. Tumis sehingga ayam separuh masak.
  3. Apabila ayam telah separuh masak, masukkan cendawan, kacang botor dan sedikit air(dalam ¼ cawan sahaja). Kacau goreng sehingga masak sepenuhnya.
  4. Masukkan garam dan perasa secukupnya. Kacau goreng seketika sebelum tutup api.
  5. Hidangkan ke dalam pinggan. Taburkan cili merah di atasnya.





1 ulasan:

  1. Yati, nnt akak datang rumah Yati, masaklah Yati punya specialty, yea... hee,akak tau makan jer... ha..ha..ha..

    BalasPadam

Dah makan?