Khamis, 26 November 2009

Kari Ayam Ala Mamak







Bahan-bahan:

1 ekor ayam-dipotong 8 atau 12, dicuci dan ditoskan
1 genggam daun kari
3 ulas bawang merah-mayang halus
2 ulas bawang putih-mayang halus
1 inci halia-diketuk
1 batang serai-diketuk
1batang cili merah-dipotong halus
1 sudu biji sawi
Sedikit halba(dalam secubit)
2 sudu penuh rempah kari daging
1 sudu cili giling
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa
Minyak untuk menumis
3 cawan air
2 biji ubi kentang-kupas kulit dan potong 4

4 sekawan:
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan biji sawi dan daun kari. Kacau seketika, barulah dimasukkan bawang merah, bawang putih, halia, cili merah, serai dan 4 sekawan. Tumis sehingga layu.
  2. Bancuhkan rempah kari dan cili giling bersama air asam jawa. Masukkan ke dalam tumisan tadi. Tumis sehingga rempah agak kering.
  3. Masukkan ayam. Biarkan seketika sehingga air ayam keluar. Masukkan kentang.
  4. Masukkan air dan gaul rata. Masukkan garam dan gula secukupnya. Biarkan sehingga ayam dan kentang masak sepenuhnya. Jangan lupa kacau sekali sekala.
  5. Apabila ayam sudah masak, taburkan sedikit halba, kacau dan tutup api. Siap.

1 ulasan:

  1. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written
    article. I will be sure to bookmark it and come back to read more
    of your useful information. Thanks for the post. I'll certainly return.

    Also visit my web page: bankruptcy florida

    BalasPadam

Dah makan?