Jumaat, 22 Januari 2010

Ayam Lada Hitam


Bahan-bahan utama:
½ ekor ayam-dipotong kecil
Garam
Tepung jagung

Bahan-bahan lain:
1 labu bawang besar-dipotong 8 bentuk baji(wedges)
2 ulas bawang putih-diketuk
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu cili giling
3 sudu sos tomato
Sedikit air (dalam ¼ cawan)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan hiasan:
Cili merah atau hijau-hiris halus

Cara-cara membuatnya:
  1. Gaulkan ayam bersama garam dan tepung jagung. Goreng hingga masak (tapi jangan terlalu garing). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang merah sehingga layu.
  3. Masukkan cili giling . Gaul rata. Masukkan sedikit air. Gaul lagi.
  4. Masukkan sos tomato, lada hitam, garam dan gula. Gaul rata.
  5. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kaup balik sehingga ayam berpalut dengan kuah lada hitam tadi. Hidangkan dan taburkan cili ke atasnya.

Update:
Sotong digoreng bersama lada hitam juga sedap!








Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?