Rabu, 31 Mac 2010

Ketam Bercili


Bahan-bahan:

5 ekor ketam-siang, basuh dan toskan}
2 sudu serbuk kunyit+sedikit garam}salutkan pada ketam dan goreng sampai masak

4 ulas bawang merah-mayang halus
2 ulas bawang putih-mayang halus
1 inci halia-diketuk atau mayang halus
1 batang serai-diketuk
1 tangkai daun kari-cuci dan toskan
2 sudu cili giling
Garam dan gula secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
¼ cawan air
1 sudu teh cuka makan
Minyak untuk menumis
1 labu bawang besar-potong cincin
1 batang cili hijau/merah-potong serong

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan daun kari sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili giling. Kacau rata. Masukkan gula, garam, lada sulah dan sedikit air. Kacau rata.
  3. Masukkan cuka makan. Gaul lagi hingga sebati dan kuah pekat. Rasakan. Masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Gaul rata. Masukkan bawang besar dan cili hijau. Gaul hingga layu dan rata. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?