Jumaat, 24 Disember 2010

Tenggiri Masak Asam


Bahan utama:
Beberapa potong ikan tenggiri
Garam
Serbuk kunyit

Bahan-bahannya (ditumbuk/dikisar halus):

10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ketul belacan-sebesar ibu jari

Bahan-bahan lain:

Air asam jawa-mengikut kemasaman yang diinginkan
3 sudu cili kisar
Sedikit air-lebih kurang setengah cawan
Gula dan garam secukup rasa
4-5 biji cili padi
1 labu bawang besar-potong bulat/cincin

Cara-cara membuatnya:

  1. Perapkan ikan tenggiri dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
  2. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga naik minyak.
  3. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau sebati. Masukkan air. Biar mendidih. Rasa.
  4. Masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng bersama cili padi dan bawang besar. Kacau seketika hingga bawang layu. Tutup api. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?