Bahan utama:
Beberapa potong ikan tenggiri
Garam
Serbuk kunyit
Bahan-bahannya (ditumbuk/dikisar halus):
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ketul belacan-sebesar ibu jari
Bahan-bahan lain:
Air asam jawa-mengikut kemasaman yang diinginkan
3 sudu cili kisar
Sedikit air-lebih kurang setengah cawan
Gula dan garam secukup rasa
4-5 biji cili padi
1 labu bawang besar-potong bulat/cincin
Cara-cara membuatnya:
- Perapkan ikan tenggiri dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
- Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga naik minyak.
- Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau sebati. Masukkan air. Biar mendidih. Rasa.
- Masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng bersama cili padi dan bawang besar. Kacau seketika hingga bawang layu. Tutup api. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?