Bahan-bahannya:
2 potong ikan pari
Serbuk kunyit
Garam
Pes tomyam
Daun pisang
Cara-caranya:
- Lumurkan satu potong ikan pari dengan garam dan kunyit. Perap 10 minit.
- Lumurkan satu potongan lagi dengan pes tomyam. Perap 10 minit.
- Alaskan tempat pemanggang dengan daun pisang. sapukan dengan sedikit minyak supaya ikan tidak melekat pada daun pisang ketika membakar.
- Bakar ikan pari sehingga masak.
- Cicahkan ikan pari dengan air asam.
Bahan-bahan untuk membuat air asam:
Air masak
Asam jawa
Bawang merah-mayang halus
Cili padi-potong kecil
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
- Bancuh asam jawa dengan air masak. Buangkan bijinya.
- Masukkan bahan-bahan lain ke dalam bancuhan asam jawa tadi. Gaul rata sehingga garam dan gula larut. Rasakan. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?