Khamis, 21 April 2011

Ikan Pari Bakar


Bahan-bahannya:
2 potong ikan pari
Serbuk kunyit
Garam
Pes tomyam
Daun pisang

Cara-caranya:

  1. Lumurkan satu potong ikan pari dengan garam dan kunyit. Perap 10 minit. 
  2. Lumurkan satu potongan lagi dengan pes tomyam. Perap 10 minit.
  3. Alaskan tempat pemanggang dengan daun pisang. sapukan dengan sedikit minyak supaya ikan tidak melekat pada daun pisang ketika membakar. 
  4. Bakar ikan pari sehingga masak.
  5. Cicahkan ikan pari dengan air asam.
Bahan-bahan untuk membuat air asam:

Air masak
Asam jawa
Bawang merah-mayang halus
Cili padi-potong kecil
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
  1. Bancuh asam jawa dengan air masak. Buangkan bijinya.
  2. Masukkan bahan-bahan lain ke dalam bancuhan asam jawa tadi. Gaul rata sehingga garam dan gula larut. Rasakan. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?