Isnin, 4 Julai 2011

Acar Timun Ikan Masin Berempah




Bahan-bahannya:

1 batang timun-dipotong kecil memanjang
20g ikan masin-dipotong kiub kecil
7 ulas bawang merah-tumbuk halus
5 ulas bawang putih-tumbuk halus
2 inci halia-ditumbuk halus
2 sudu cili giling
1 sudu rempah kari ikan-dibancuh dengan sedikit air
½ cawan gula merah
½ cawan cuka makan
Sedikit jeruk betik-dicincang (dalam 2 sudu)
Minyak untuk menumis-lebih kurang ½ cawan


Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili giling. Tumis hingga garing dan naik minyak.
  2. Masukkan rempah kari dan ikan masin. Kacau rata. Masukkan gula merah dan cuka. Biarkan sehingga naik minyak sekali lagi.. 
  3. Masukkan timun dan jeruk betik cincang. Kacau rata. Masak hingga pekat dan sebati. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?