Bahan-bahannya:
1 batang timun-dipotong kecil memanjang
20g ikan masin-dipotong kiub kecil
7 ulas bawang merah-tumbuk halus
5 ulas bawang putih-tumbuk halus
2 inci halia-ditumbuk halus
2 sudu cili giling
1 sudu rempah kari ikan-dibancuh dengan sedikit air
½ cawan gula merah
½ cawan cuka makan
Sedikit jeruk betik-dicincang (dalam 2 sudu)
Minyak untuk menumis-lebih kurang ½ cawan
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili giling. Tumis hingga garing dan naik minyak.
- Masukkan rempah kari dan ikan masin. Kacau rata. Masukkan gula merah dan cuka. Biarkan sehingga naik minyak sekali lagi..
- Masukkan timun dan jeruk betik cincang. Kacau rata. Masak hingga pekat dan sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?