Bahan-bahan:
600g isi ayam*-dipotong kecil
1 sudu besar serbuk kunyit*
1 sudu besar serbuk lada hitam*
1 sudu teh garam*
1 cawan tepung gandum*1 sudu besar tepung jagung*
1 labu bawang besar-potong bentuk baji
3 ulas bawang putih-diketuk
1 cawan sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu sos lada hitam
½ cawan air
Garam, gula dan perasa secukup rasa
1 biji lada benggala merah
1 batang daun bawang-dimayang
1 cawan nenas dalam tin-potong kiub
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Satukan bahan bertanda * gaul hingga rata. Goreng hingga masak sepenuhnya. Ketepikan.
- Kurangkan minyak di dalam kuali sehingga tinggal sedikit. Tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan sos tomato, sos cili dan sos lada hitam. Gaul rata. Masukkan sedikit air(dalam ½ cawan).
- Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
- Masukkan bawang besar yang dipotong baji dan daun bawang yang dimayang. Gaul rata.
- Masukkan isi ayam yang telah digoreng tadi bersama nenas. Gaul sehingga semua bahan rata sepenuhnya. Tutup api. Hidangkan di dalam pinggan panas-panas.