Bahan-bahan:
12 cawan beras pulut(lebih kurang ½ gantang)-dibahagi kepada 4 bahagian
Ragi untuk ½ gantang-dihancurkan dan dibahagi kepada 4 bahagian
Air secukupnya untuk digaul(arong) bersama pulut
Pewarna hijau, kuning dan merah atau mengikut kesukaan
Cara membuatnya:
- Beras pulut yang dibahagi 4 itu dimasukkan ke dalam mangkuk berasingan. Basuh sebersih-bersihnya. Rendamkan bersama air dan pewarna yang dipilih. Satu bahagian dibiarkan warna asal(putih). Rendamkan selama 6 jam atau semalaman.
- Kemudian buangkan air rendaman, bilas sebersihnya kemudian kukus satu-persatu mengikut warna hingga masak.
- Selepas itu masukkan pulut yang telah siap dikukus (mengikut warna) ke dalam mangkuk dan gaulkan(arong) dengan air bersih (mengikut warna). kemudian kukus sekali lagi (lebih kurang 20 minit).
- Ratakan setiap satu bahagian pulut (mengikut warna) ke dalam talam atau loyang. Biarkan sehingga betul-betul sejuk.
- Apabila telah sejuk sepenuhnya tabur 1 bahagian ragi(yang telah dibahagi 4 tadi) kepada 1 bahagian pulut berwarna.[maksudnya setiap 1 bahagian pulut berwarna ditaburkan 1 bahagian ragi]. Gaul hingga rata.
- Gentelkan pulut berwarna sebesar duit 20 sen. Satukan setiap warna ke dalam satu bekas. Ikuti langkah ini hingga habis. *Untuk mengelakkan pulut melekat di jari ketika menggentel, sediakan campuran air dan gula. Kacau sehingga gula larut. Celupkan jari ke dalam campuran air gula sebelum menggentel.
- Peramkan tapai sehingga masak.
Kukus pulut hingga masak. Gaul(arong) kemudian kukus sekali lagi. |
Ratakan pulut dalam talam dan biarkan hingga betul-betul sejuk. |
Taburkan ragi apabila telah sejuk. |
Gaulkan ragi dan pulut sehingga rata. |
Gentelkan pulut beragi sebesar duit 20 sen. Satukan setiap warna dalam satu bekas. Tutup dan peramkan selama lebih kurang 3 hari sebelum boleh dimakan. |
Variasi bekas yang boleh digunakan untuk menghasilkan
tapai pancawarna.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?