Selasa, 20 September 2011

Tapai Pancawarna


Bahan-bahan:
12 cawan beras pulut(lebih kurang ½ gantang)-dibahagi kepada 4 bahagian
Ragi untuk ½ gantang-dihancurkan dan dibahagi kepada 4 bahagian
Air secukupnya untuk digaul(arong) bersama pulut
Pewarna hijau, kuning dan merah atau mengikut kesukaan

Cara membuatnya:


  • Beras pulut yang dibahagi 4 itu dimasukkan ke dalam mangkuk berasingan. Basuh sebersih-bersihnya. Rendamkan bersama air dan pewarna yang dipilih. Satu bahagian dibiarkan warna asal(putih). Rendamkan selama 6 jam atau semalaman.
  • Kemudian buangkan air rendaman, bilas sebersihnya kemudian kukus satu-persatu mengikut warna hingga masak.
  • Selepas itu masukkan pulut yang telah siap dikukus (mengikut warna) ke dalam mangkuk dan gaulkan(arong)  dengan air bersih (mengikut warna). kemudian kukus sekali lagi (lebih kurang 20 minit).
  • Ratakan setiap satu bahagian pulut (mengikut warna) ke dalam talam atau loyang. Biarkan sehingga betul-betul sejuk.
  • Apabila telah sejuk sepenuhnya tabur 1 bahagian ragi(yang telah dibahagi 4 tadi) kepada 1 bahagian pulut berwarna.[maksudnya setiap 1 bahagian pulut berwarna ditaburkan 1 bahagian ragi]. Gaul hingga rata.
  • Gentelkan pulut berwarna sebesar duit 20 sen. Satukan setiap warna ke dalam satu bekas. Ikuti langkah ini hingga habis. *Untuk mengelakkan pulut melekat di jari ketika menggentel, sediakan campuran air dan gula. Kacau sehingga gula larut. Celupkan jari ke dalam campuran air gula sebelum menggentel.
  • Peramkan tapai sehingga masak.

Kukus pulut hingga masak. Gaul(arong) kemudian kukus sekali lagi.
Ratakan pulut dalam talam dan biarkan hingga betul-betul sejuk.
Taburkan ragi apabila telah sejuk.
Gaulkan ragi dan pulut sehingga rata.
Gentelkan pulut beragi sebesar duit 20 sen. Satukan setiap warna
dalam satu bekas. Tutup dan peramkan selama lebih kurang 3 hari
sebelum boleh dimakan.


Variasi bekas yang boleh digunakan untuk menghasilkan
tapai pancawarna. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?