Isnin, 28 November 2011

Kayu Keramat II

Bahan-bahan:
2 cawan tepung berprotein tinggi
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 sudu besar yis segera
1 biji telur
Air
Minyak

Cara:

  • Campurkan semua bahan kering di dalam satu bekas kecuali garam. Gaul rata.
  • Masukkan telur dalam cawan sukatan dan masukkan air. Sukat sampai 150ml.Masukkan garam. Kacau sebati.
  • Buatkan lubang di tengah-tengah campuran bahan kering tadi. Tuangkan campuran telur+air+garam tadi. Gaul sehingga sebati. Masukkan minyak dalam lebih kurang 2 hingga 3 sudu besar. Uli sampai doh tidak melekat pada tangan.(uli lebih kurang 10 minit).
  • Tutupkan doh dengan kain lembap atau cling wrap. Biarkan doh berehat dan naik sehingga 2 kali ganda(lebih kurang 45-60 minit).
  • Tumbuk doh untuk buang angin. Uli beberapa minit. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Gentel bentuk bantal peluk. Rehatkan doh sekali lagi selama 10 minit. Kemudian goreng menggunakan api perlahan sehingga masak sepenuhnya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?