Khamis, 1 November 2012

Masak Lemak Bersama Taugeh, Fucuk dan Suun



Masak Lemak Taugeh, Fucuk dan Suun

Bahan-bahannya:
1 cawan taugeh-dicuci dan ditoskan
3,4 keping fucuk-dipotong kecil, direndam hingga lembut
1 genggam suun-direndam hingga lembut
1 1/2 cawan santan cair
1/4 cawan santan pekat
1 labu bawang besar-dipotong baji
1/2 cawan ikan bilis-ditumbuk halus
1 sudu teh lada serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
Cili merah-untuk hiasan

Cara membuatnya:

  1. Satukan santan cair, bawang besar dan ikan bilis tumbuk ke dalam periuk. Panaskan.
  2. Apabila santan hampir mendidih, masukkan fucuk dan suun. 
  3. Apabila fucuk dan suun lembut sepenuhnya, masukkan taugeh, serbuk lada hitam, garam dan gula. Kacau rata.
  4. Masukkan santan pekat bersama cili merah. Kacau sentiasa hingga mendidih. Tutup api. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?