Masak Lemak Taugeh, Fucuk dan Suun
Bahan-bahannya:
1 cawan taugeh-dicuci dan ditoskan
3,4 keping fucuk-dipotong kecil, direndam hingga lembut
1 genggam suun-direndam hingga lembut
1 1/2 cawan santan cair
1/4 cawan santan pekat
1 labu bawang besar-dipotong baji
1/2 cawan ikan bilis-ditumbuk halus
1 sudu teh lada serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
Cili merah-untuk hiasan
Cara membuatnya:
- Satukan santan cair, bawang besar dan ikan bilis tumbuk ke dalam periuk. Panaskan.
- Apabila santan hampir mendidih, masukkan fucuk dan suun.
- Apabila fucuk dan suun lembut sepenuhnya, masukkan taugeh, serbuk lada hitam, garam dan gula. Kacau rata.
- Masukkan santan pekat bersama cili merah. Kacau sentiasa hingga mendidih. Tutup api. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?