Nasi Tumis Pelangi
Bahan-bahannya:
2 1/2 cawan beras basmathi-direndam sekurang-kurangnya 30 minit, kemudian cuci dan toskan
3 1/4 cawan air
1/2 labu bawang besar-dimayang halus
3 ulas bawang putih-dikisar halus
1 inci halia-dikisar halus
1 sudu susu pekat
1 sudu perahan jus lemon
4 sekawan-1 batang kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 1 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa
Pewarna
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak ke dalam periuk. Tumis bawang besar, bahan kisar dan 4 sekawan sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan beras dan tumis sehingga semua bahan sebati dengan beras.
- Masukkan air, susu pekat perahan jus lemon dan garam. Tanaklah nasi seperti biasa hingga masak.
- Tutupkan api. Renjiskan pewarna pada nasi dan gembur-gemurkan nasi. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?