Sabtu, 3 November 2012

Nasi Tumis Pelangi


Nasi Tumis Pelangi

Bahan-bahannya:

2 1/2 cawan beras basmathi-direndam sekurang-kurangnya 30 minit, kemudian cuci dan toskan
3 1/4 cawan air
1/2 labu bawang besar-dimayang halus
3 ulas bawang putih-dikisar halus
1 inci halia-dikisar halus
1 sudu susu pekat
1 sudu perahan jus lemon
4 sekawan-1 batang kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 1 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa
Pewarna
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak ke dalam periuk. Tumis bawang besar, bahan kisar dan 4 sekawan sehingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan beras dan tumis sehingga semua bahan sebati dengan beras.
  3. Masukkan air, susu pekat perahan jus lemon dan garam. Tanaklah nasi seperti biasa hingga masak.
  4. Tutupkan api. Renjiskan pewarna pada nasi dan gembur-gemurkan nasi. Siap.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?