Bendi Masak Asam Pedas Tomyam
Bahan-bahannya(ditumbuk halus):
5 ulas bawang merah
1 inci halia
sedikit belacan
Bahan-bahan lain:
1 sudu teh halba campur
1 sudu cili giling
1 sudu pes tomyam
sedikit air asam jawa
2 1/4 cawan air
2 sudu gula merah
1 sudu teh serbuk kunyit
10-12 batang kacang bendi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk bersama halba campur hingga naik bau.
- Masukkan cili giling, pes tomyam dan serbuk kunyit. Kacau sebati. Tumis lagi hingga naik minyak. *Kalau agak kering, masukkan sedikit air.
- Masukkan gula merah. Gaul rata. Kemudian masukkan air dan air asam jawa. Gaul sebati.
- Masukkan bendi dan garam. Masak hingga mendidih dan bendi masak sepenuhnya. Tutup api. Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?