Isnin, 5 November 2012

Bendi Masak Asam Pedas Tomyam


Bendi Masak Asam Pedas Tomyam

Bahan-bahannya(ditumbuk halus):

5 ulas bawang merah
1 inci halia
sedikit belacan

Bahan-bahan lain:

1 sudu teh halba campur
1 sudu cili giling
1 sudu pes tomyam
sedikit air asam jawa
2 1/4 cawan air
2 sudu gula merah
1 sudu teh serbuk kunyit
10-12 batang kacang bendi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk bersama halba campur hingga naik bau.
  2. Masukkan cili giling, pes tomyam dan serbuk kunyit. Kacau sebati. Tumis lagi hingga naik minyak. *Kalau agak kering, masukkan sedikit air.
  3. Masukkan gula merah. Gaul rata. Kemudian masukkan air dan air asam jawa. Gaul sebati. 
  4. Masukkan bendi dan garam. Masak hingga mendidih dan bendi masak sepenuhnya. Tutup api. Hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?