Rabu, 14 Oktober 2009

Apam Ambon

Photobucket

Photobucket

Sumber: MyResipi.com

Bahan-bahan:
5 biji telur
1 sudu kecil ovelet
1 sudu kecil esen vanila-ditukar dengan esen ros
300gm tepung gandum
300gm gula halus-dikurangkan sebanyak 50gm kerana agak manis
250ml susu segar/santan
½ sudu kecil serbuk penaik
sedikit garam
pewarna yang disukai

Cara-cara:
  1. Ayak tepung dan serbuk penaik. Campurkan garam ke dalam susu segar/garam.
  2. Rebus air di dalam kukusan.
  3. Putar telur dan ovelet pada kelajuan tinggi sehingga kembang.
  4. Masukkan gula sedikit-sedikit. Kemudian masukkan esen vanila(@esen ros).
  5. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung selang-seli dengan susu segar/santan.
  6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Letakkan pewarna yang disukai.
  7. Tuang adunan secara berselang-seli mengikut warna(seperti membuat kek marble) dan kukus selama 30-40minit( atau sehingga masak sepenuhnya).




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?