Bahan-bahan(diayak):
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
½ cawan serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan-bahan lain:
2 biji telur gred A
1½ cawan gula kaster
1 cawan susu segar
½ cawan susu/krimer pekat
½ cawan air panas dibancuh dengan 1 sudu teh kopi segera
1 sudu teh esen vanilla
1 3/4 cawan minyak jagung
Cara-cara:
- Pukul telur dan gula kaster sehingga kembang dan gebu.
- Masukkan esen vanilla. Pukul lagi.
- Masukkan susu segar dan susu pekat. Pukul lagi hingga sebati.
- Tuangkan minyak sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan.
- Masukkan semua bahan kering yang telah diayak, sedikit demi sedikit. Kaup balik adunan menggunakan sudip kayu.
- Tuangkan bancuhan air panas dan kopi segera dan gaul sehingga semuanya sebati.
- Tuangkan ke dalam acuan kek cawan(cupcake) atau tin pembakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 minit(untuk cupcake), 30-40 minit (jika menggunakan tin pembakar) (atau sehingga masak). (Cucuk kek dengan menggunakan lidi atau cake tester untuk pastikan kek telah masak).
- Sejukkan sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?