Ahad, 18 Oktober 2009

Moist Chocolate Cake

Photobucket
Sumber: Wan Nihayah Wan Hussin

Bahan-bahan(diayak):
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
½ cawan serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan-bahan lain:
2 biji telur gred A
1½ cawan gula kaster
1 cawan susu segar
½ cawan susu/krimer pekat
½ cawan air panas dibancuh dengan 1 sudu teh kopi segera
1 sudu teh esen vanilla
1 3/4 cawan minyak jagung

Cara-cara:
  1. Pukul telur dan gula kaster sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan esen vanilla. Pukul lagi.
  3. Masukkan susu segar dan susu pekat. Pukul lagi hingga sebati.
  4. Tuangkan minyak sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan.
  5. Masukkan semua bahan kering yang telah diayak, sedikit demi sedikit. Kaup balik adunan menggunakan sudip kayu.
  6. Tuangkan bancuhan air panas dan kopi segera dan gaul sehingga semuanya sebati.
  7. Tuangkan ke dalam acuan kek cawan(cupcake) atau tin pembakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 minit(untuk cupcake), 30-40 minit (jika menggunakan tin pembakar) (atau sehingga masak). (Cucuk kek dengan menggunakan lidi atau cake tester untuk pastikan kek telah masak).
  8. Sejukkan sebelum dipotong.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?