Bahan-bahan untuk black pepper sauce(untuk 7 orang makan):
1 labu bawang besar-dipotong dadu
1 cawan daging cincang
2 ulas bawang putih-ketuk atau cincang
3 batang saleri-potong kecik
1 batang lobak merah-potong dadu
1 tin besar tomato puree
2-3 sudu serbuk lada hitam
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
1 sudu teh tepung jagung
Cara:
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga sedikit layu. Masukkan daging, batang saleri dan lobak merah. Tumis lagi sampai semuanya empuk.
- Masukkan tomato puree dan sedikit air(dalam 1/4 cawan). Kacau rata. Biar sampai semunya sebati. Tutup api.
- Tapiskan bahan-bahan yang dimasak tadi. Kemudian masukkan kuahnya ke dalam sauce pot dan masak atas api sekali lagi.
- Masukkan garam, gula dan serbuk lada hitam. Kacau rata sampai semuanya sebati.
- Bancuhkan tepung jagung dengan sedikit air. Masukkan ke dalam sos lada hitam tadi untuk memekatkan sosnya. Kacau dalam 1-2 minit. Tutup api. Ketepikan.
Bahan-bahan untuk ayam:
Peha ayam-sukati korang nak buat banyak mana
telur
serbuk roti(panko)
garam
lada sulah/lada hitam
sedikit yogurt asli
Cara-cara:
- Peha ayam dibuang tulangnya dan menghasilkan boneless drumstick.
- Bentangkan fillet ayam (jadi macam bentuk rama-rama). Ketuk-ketukkan ayam supaya isinya rata. Perapkan dengan garam, lada sulah/lada hitam dan yogurt selama 1/2 jam.
- Celupkan fillet ayam tadi ke dalam telur, kemudian bedakkan dengan panko. Goreng hingga masak dan garing. Pastikan api dikawal dengan baik untuk mengelakkan ayam menjadi hangus.
Hiasan:(optional)
Kentang goreng
Coleslaw
Daun salad
*Kentang goreng, sekiranya hendak buat sendiri,
- Kupas kulitnya dan rebus sehingga separuh masak(dalam kondisi keras tak keras, lembik tak lembik). Angkat dan sejukkan.
- Potong kentang secara menegak dengan menggunakan pisau geligis(selalu diguna untuk potong agar-agar atau puding) untuk menghasilkan bahagian tepi berlekuk (crinkle).
- Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Toskan dan siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?