Jumaat, 9 Oktober 2009

Bawal Masak 3 Rasa

Photobucket

Sumber: Kak Ina KL
Bahan Utama:-

2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
4 batang putik jagung - hiris serong
1/4 ketul bunga kobis - potong kecil
1 batang lada merah - akak potong memanjang
1 batang seleri - hiris serong-tak letak
1 biji tomato - belah 6
1 camca besar gula

Bahan Tumis:-

1 biji bawang besar - hiris bulat
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - diketuk
1 camca besar cili kisar

Bahan Sos:-

2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos cili
1 camca besar kicap cair

Cara Memasak:-

  1. Lumur ikan yang telah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Dalam kuali yang sama, cedok keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
  3. Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
  4. Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata.
  5. Masukkan semua jenis sayuran dan masak 2 - 3 minit.
  6. Masukkan kicap cair dan gula. Kacau rata.
  7. Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul dengan sos biar mesra.
  8. Angkat dan hias dengan daun salad sebelum dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?