Sumber: Kak Ina KL
Bahan Utama:-
2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
4 batang putik jagung - hiris serong
1/4 ketul bunga kobis - potong kecil
1 batang lada merah - akak potong memanjang
1 batang seleri - hiris serong-tak letak
1 biji tomato - belah 6
1 camca besar gula
Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - diketuk
1 camca besar cili kisar
Bahan Sos:-
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos cili
1 camca besar kicap cair
Cara Memasak:-
- Lumur ikan yang telah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, cedok keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
- Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
- Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata.
- Masukkan semua jenis sayuran dan masak 2 - 3 minit.
- Masukkan kicap cair dan gula. Kacau rata.
- Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul dengan sos biar mesra.
- Angkat dan hias dengan daun salad sebelum dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?