Bahan untuk membuat kuah laksa:
6-7 ekor ikan sardin/kembung/selar-buang isi perut, cuci, rebus dan tumbuk lumat
1 labu bawang besar- mayang separuh bulat
3 kuntum bunga kantan-mayang
1 ikat daun kesum
1 batang cili merah- mayang
Cili giling- sukati nak letak banyak mana, ikut kepedasan yang korang suka
3-4 keping asam gelugur(asam keping)
Air
Garam, gula
Bahan lain:
Laksa basah
Timun
Telur rebus
Daun salad
Cili merah/ cili padi
Limau kasturi
Cara-cara:
- Masukkan air dan air rebusan ikan(sila tapis) ke dalam periuk bersama bawang, bunga kantan, asam keping, cili merah, cili giling dan daun kesum. Rebus sampai mendidih.
- Masukkan garam dan gula. Kacau seketika. Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk lumat ke dalam periuk sambil dikacau. Biar mendidih sekali lagi. Tutup api.
- Sediakan laksa di dalam mangkuk, tuangkan kuah laksa. Hiaskan dengan bahan-bahan lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?