Sabtu, 28 Mei 2011

Ceranang




Bahan-bahan untuk kuah kacang:
Kacang tanah-digoreng dan dimesin halus
Air asam jawa
Gula kasar/gula merah/nisan kerek
Sedikit garam
Sedikit belacan-optional
Cili boh
Air panas


Cara:

  1. Mula-mula masukkan kacang tanah yang telah dihaluskan ke dalam satu bekas. Masukkan air suam sedikit-sedikit sambil dikacau sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki.
  2. Masukkan bahan-bahan lain. Gaul hingga semuanya sebati.
  3. Sedia untuk digunakan.* Untuk kuah tahan lebih lama, bolehlah dimasak seketika di atas dapur.

Bahan sayur-mayur:
Kangkung-dicelur
Kacang panjang-dicelur
Taugeh-dicelur
Tauhu-digoreng
Timun-disagat atau dipotong memanjang macam mancis

Bahan lain:
Telur rebus

**Bahan sayur-mayur adalah optional. Bergantung kepada kesukaan dan apa yang kedapatan di rumah anda.
**Ceranang adalah seakan-akan pecal. Beza ceranang dan pecal adalah penggunaan kencur/cekor.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?