Ahad, 12 Jun 2011

Sup Daging



Bahan-bahannya:
400g daging-dipotong kecil
5 ulas bawang merah-dimayang
2 inci halia-diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Air secukupnya
Garam secukup rasa
2 sudu minyak untuk menumis
1 genggam daun bawang dan daun sup

Cara-cara membuatnya:


  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang merah dan halia. Tumis hingga naik bau dan bawang kekuningan.
  2. Masukkan daging. Gaul hingga rata. Biarkan dan kacau sekali sekala sehingga air dari daging sedikit mengering. 
  3. Masukkan air secukupnya. Rebus sehingga daging betul-betul empuk. Masukkan garam. Kacaukan.
  4. Tutupkan api. Hidangkan di dalam mangkuk dan taburkan daun bawang dan daun sup yang dimayang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?