Bahan-bahannya:
400g daging-dipotong kecil
5 ulas bawang merah-dimayang
2 inci halia-diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Air secukupnya
Garam secukup rasa
2 sudu minyak untuk menumis
1 genggam daun bawang dan daun sup
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang merah dan halia. Tumis hingga naik bau dan bawang kekuningan.
- Masukkan daging. Gaul hingga rata. Biarkan dan kacau sekali sekala sehingga air dari daging sedikit mengering.
- Masukkan air secukupnya. Rebus sehingga daging betul-betul empuk. Masukkan garam. Kacaukan.
- Tutupkan api. Hidangkan di dalam mangkuk dan taburkan daun bawang dan daun sup yang dimayang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?