Sabtu, 21 Mei 2011

Daging Masak Berlada



Bahan utama:
500g daging-dipotong nipis

Bahan tumbuk/kisar:
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan-bahan lain:
1 batang serai-diketuk
1 sudu teh kunyit serbuk
2 sudu cili giling
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap
garam dan gula secukup rasa
air-sekadar hingga tenggelam daging

Bahan hiasan:
1 labu bawang besar-dipotong cincin
1-2 batang cili merah-dibelah 4 tanpa putus, direndam di dalam air dan disimpan dalam peti sejuk selama ½ jam.

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serai, cili giling dan serbuk kunyit. Tumis lagi hingga naik minyak sekali lagi.
  2. Masukkan daging. Gaul rata. Masukkan garam, gula, sos tomato, kicap dan air. Kacau sekali-sekala. Biarkan sehingga daging empuk. (Sekiranya daging belum empuk, tambahkan sedikit air dan masak hingga daging empuk).
  3. Apabila daging telah empuk dan masak dengan sempurna, masukkan bawang besar. Biarkan sehingga bawang layu dan tutup api.
  4. Hidangkan ke dalam pinggan/mangkuk, dan hiaskan dengan cili merah tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?