Bahan utama:
500g daging-dipotong nipis
Bahan tumbuk/kisar:
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan-bahan lain:
1 batang serai-diketuk
1 sudu teh kunyit serbuk
2 sudu cili giling
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap
garam dan gula secukup rasa
air-sekadar hingga tenggelam daging
Bahan hiasan:
1 labu bawang besar-dipotong cincin
1-2 batang cili merah-dibelah 4 tanpa putus, direndam di dalam air dan disimpan dalam peti sejuk selama ½ jam.
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serai, cili giling dan serbuk kunyit. Tumis lagi hingga naik minyak sekali lagi.
- Masukkan daging. Gaul rata. Masukkan garam, gula, sos tomato, kicap dan air. Kacau sekali-sekala. Biarkan sehingga daging empuk. (Sekiranya daging belum empuk, tambahkan sedikit air dan masak hingga daging empuk).
- Apabila daging telah empuk dan masak dengan sempurna, masukkan bawang besar. Biarkan sehingga bawang layu dan tutup api.
- Hidangkan ke dalam pinggan/mangkuk, dan hiaskan dengan cili merah tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?